Ismerje meg a pikkelysömör típusait

2625
HOZZÁSZÓLÁS:

Nincs két egyforma psoriasis. Való igaz, hiszen az öröklött hajlam mértékét, életkor, átélt és meglevő betegségeket, provokáló faktorokat tekintve a betegek különböznek egymástól. Mégis, a kezelés és a betegekkel való eredményesebb foglalkozás miatt bizonyos formákat megkülönböztetünk.pikkelysomor2

A pikkelysömör típusai

1. Hajas fejbőrre, törzsre, ágyékra, fülkagylókra terjedő psoriasis

Ez az úgynevezett seborrhoeás típusú psoriasis, seborrhoeás gyulladás provokálja. Jellemzője, hogy gyulladt vagy gyulladásra hajlamos, pikkelye nem tisztán ezüstfehér, kicsit sárgás, zsíros. Pubertás után gyakori.

2. Egész testen szétszórt, kis elemű forma

Az egyes psoriasisos göbcsék nem vagy alig nagyobbak, mint egy lencse. Kiválthatja gyógyszer, bakteriális góc (mandula, fog, prostata stb.), vírusfertőzések, pszichés megrázkódtatás.

Jellemzője, hogy nem nagyon beszűrt, tehát nem vastag, tetején sokszor alig van pikkely. Gyakran magától, kezelés nélkül elmúlik. Kuruzslóknak hálás forma. Ezek azok a „csodálatos” psoriasisos esetek, melyek minden kezelésre javulnak.

3. Nagyobb elemű, egész testen szétszórt psoriasis

Ennél a psoriasisos papula vagyis göbcse már nagyobb, szélesebb, mint az előzőnél (plakknak nevezzük ezt a nagyobb formát), tömöttebb és pikkelyesebb.

Érdekes, hogy mig a kis elemű formánál általában csak egy provokáló faktort tudunk kimutatni, mely adott eset ben felelős a psoriasis megjelenéséért vagy szóródásáért, itt kettőt vagy többet is. Nagy plakkokkal jelentkező pikkelysömör.

4. Csak tenyérre és talpra terjedő psoriasis

Jellegzetessége, hogy a bőr vörös, vastag, nagyon pikkelyes, száraz, berepedezett. Ennek következtében fájdalmas, a beteg nehezen tud járni.

Mechanikai provokáló faktor mellett gyakran szerepel gombás fertőzés, vegyi anyag (mosószer, festék, kenőcs) mint kiváltó tényező. Nagyon sok gondot jelent: az egyik legnehezebben kezelhető psoriasisos forma.

5. A hajlatokban (hónalj, ágyék) meghúzódó psoriasis

Kiváltója gyakran allergiás gyulladást okozó anyag (dezodor, szappan, mosószer) vagy gombás fertőzés.

6. Kőrömpsoriasis

Sokszor nehéz kórismézni. A köröm megvastagszik, színe megváltozik, sárgásbarna lesz, tetején pontszerű behúzódások vannak.

Nagyon gyakori. Kiválthatja a körmöt érő fizikai hatás, gombás fertőzés. Kialakulását, fennállását elősegítheti a végtagok keringési zavara. A psoriasisos betegek nagy részénél érintett a köröm. Ritka, de előfordul, hogy csak a köröm psoriasisos, sehol máshol egyetlen tünete nincs a betegnek.

7. A szövődményes formák három típusa ismert

Egyik ezek közül a psoriasis pustulosa, vagyis olyan psoriasis, ahol a gyulladt bőrön gennyes hólyagok jelennek meg. Ránézésre is más, mint az előbb felsorolt tipusok. Általában két formában jelenik meg: tenyereken-talpakon vagy a törzsön. Ritkán az egész testen, egyszerre.

Provokálhatja góc, gyógyszerek, olyan vegyi anyag, amelyre a beteg túlérzékeny. A javulás-romlás szabályos időközökben ismétlődik, s ez arra utal, hogy hormonális háttere is van. Nem gyakori.

8. Erythroderma

Szerencsére szintén ritka a psoriasisnak azon formája, melynél az egész test gyulladt lesz, a bőr megvastagszik, nagyon hámlik, szinte omlanak a pikkelyek a betegről.

Erythrodermának nevezzük ezt az állapotot, mely az egész testen fellépő bőrgyulladást jelent. A beteg nyirokcsomói megnagyobbodnak, lázas. A betegség felléphet rögtön ebben a formában, de ez tényleg nagyon ritka. Gyakoribb, hogy az előző típusok valamelyikébe tartozó psoriasis (a nem megfelelő külső kezelés vagy belsőleg szedett gyógyszer hatására, melyre a beteg túlérzékeny) alakul át ebbe a formába. Többnyire kórházi kezelést igényel.

9. Ízületi gyulladással kísért pikkelysömör

A psoriasisos betegek egy részénél a bőrtünetekhez — bármilyen típusú psoriasis legyen az — ízületi gyulladás társul (arthritis psoriatica). Főleg a végtagok kisízületei (kéz—láb), a gerinc alsó szakasza és a csípőízület betegszik meg: fájdalmas, duzzadt, mozgásában korlátozott. De más ízületeket is érinthet. (Jellemző, hogy nem szimmetrikus, pl. az egyik térdízület beteg, a másik nem.)

Ölthet enyhébb vagy súlyosabb formát, egészen a mozgásképtelenségig. Megelőzheti a psoriasisos bőrtünetek megjelenését, de gyakran a psoriasisos bőrtünetek kialakulása után lépnek fel az ízületi panaszok.

Fontos tudni, hogy psoriasissal nem jár törvényszerűen ízületi gyulladás, tehát nem kell minden psoriasisos betegnek rettegnie attól, hogy ha psoriasisa van, ízületi panaszai is lesznek. Másfelől nem minden ízületi gyulladás arthritis psoriatica, ami psoriasisos betegen kialakul. Bár vannak olyan megfigyelések, hogy az ízületi panaszok súlyosbodásakor a psoriasis javul és fordítva — ez azonban nem törvényszerű.

A psoriasisos bőrtünetek kiterjedése és az ízületi panaszok súlyossága között nincs összefüggés. A psoriasisos ízületi gyulladás komoly probléma. Kezelésében együttműködik a bőrgyógyász és a reumatológus. A gyógyfürdők azért jók, mert a bőrtüneteket és ízületi panaszokat is javítják.

2625
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

27891
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]