A pikkelysömör története – III. rész

1351
HOZZÁSZÓLÁS:

A mikroszkóp felfedezését követően tudtak csak készíteni szövettani metszeteket, és vizsgálni azokat. Összevetették a psoriasisos bőrt a normálissal, és észrevették, hogy az észlelt elváltozások a meggyorsult sejtosztódás következményei. Próbálták ennek okát megtalálni, és igyekeztek összefüggést keresni a tudomány éppen divatos eredményeivel.

A 20. század elején a bakteriológia fénykorát élte. Egymás után fedezték fel a különféle fertőző csirákat. Kézenfekvő volt, hogy egy ismeretlen kórokú betegségnél, a psoriasisnál is keressék a baktériumot, mint kiváltó okot. Bár nem találták, mégis a század eleji kézikönyvekben még azt olvashatjuk, hogy a pikkelysömört feltehetően valamilyen fertőző baktérium okozza, lehet, hogy gomba. pikkelysomor-psoriasis-02

“Nehezen törődtek bele”, hogy a psoriasis csak bőrbetegség, különösen akkor, mikor a technika, a kémia, a biokémia fejlődése csodálatos vizsgálatokra adott lehetőséget. Kutatták is az összefüggést a számos anyagcsere-folyamat és a pikkelysömör között, és meglepően sok rendellenességet leírtak. Sok helyütt (kézikönyvekben, folyóiratokban) például megfogalmazták, hogy zsír-, fehérje-, szénhidrát-anyagcserzavar mutatható ki a psoriasisban – tehát anyagcsere-betegségnek is gondolták.

A vírusok felfedezése újabb teret nyitott a kutatásokban!
Máig napirenden levő kérdés, bár egyetlen olyan vírust sem találtak, ami önmagában biztosan psoriasist okozna. Persze ma már tudjuk, hogy, az kétségbevonhatatlan tény, hogy vírusbetegségek lezajlása után a pikkelysömör megjelenhet vagy szóródhat, ha a betegnek a psoriasisra hajlama van.

Ha az enzimek egyensúlya megbomlik a szervezetben, akkor a sejt osztódása meggyorsul. Ezeknek az enzimeknek a működése összefügg a gyulladásos folyamatokban részt vevő prosztaglandinok működésével, a kutatók pedig hangsúlyozták, hogy ezek kóros volta a psoriasis megjelenésében is szerepet játszik.

Nem mehettek el szó nélkül a psoriasis mellett anélkül, hogy immunológiai oldalról ne vizsgálták volna! Különféle immunológiai rendellenességeket írtak le, mint pl.:  a késői típusú védekezőkészség csökkenését, a szaruréteg elleni ellenanyagok megjelenését. Egyesek az autoimmun betegségek közé sorolták.

A felsoroltak még mindig sejten kívüli tényezők, legfeljebb csak hatnak a sejtre, a sejthártyára. Újabb elképzelések szerint a psoriasis oka már magában a sejtben rejlik: a sejthártya működése hibás vagy nem megfelelő.

A sejthártya állandóan változó működési egység, nem merev képződmény. Képes arra, hogy felfogó készülékei (receptorai) segítségével ingereket fogadjon, és ezeket továbbítsa a sejt belseje felé. Ezek az ingerek különféle anyagoktól származhatnak. A sejtmembrán feladata az, hogy közvetítsen a sejt belseje és a környezet között. Károsodása, vagy inkább mondjuk azt, hogy működési zavara psoriasisban lehet rejtett és változó mértékű. – Ez veleszületett sajátság lenne.

2000 évnél több kellett ahhoz, hogy a psoriasis tüneteinek észlelésétől eljussunk a sejtig: oda, ahol a kóros folyamat zajlik. A psoriasis eredetének kutatása számos nagy intézetben, hatalmas apparátussal folyik szerte a világon.

1351
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

27894
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]