Amit Önnek is tudnia kell a pikkelysömörről és a kezeléséről!

3501
HOZZÁSZÓLÁS:

Becslések szerint az egész világon nem kevesebb mint 80 millió ember szenved pikkelysömörtől. Ez az elterjedt bőrbetegség ugyan nem ragályos, nem is életveszélyes, de komoly fájdalmat okoz és eltorzít, ráadásul nehezen tartható féken. Többnyire mérsékelt elváltozást okoz és kezelhető, ám az esetek kis százalékában kórházi ellátást igényel, és néha fájdalmas ízületi gyulladáshoz vezethet.

A pikkelysömör a sejtek újraképződési ciklusának felborulásából származik. A bőrsejtek normálisan 21-40 nap alatt fejlődnek ki, és jutnak a felszínre, ahol az elhalt sejtek folyamatosan peregnek lefelé. Pikkelysömör esetén a bőr felső rétegének sejtjei olyan gyorsan szaporodnak, nemritkán két-három nap alatt, hogy az eleven sejtek a felszínre kerülve az elhaltak közé vegyülnek, és látható rétegeket képeznek.

A pikkelysömör súlyossága változó: az időszakosan megjelenő, kisebb foltoktól a terjedelmes, nagy testfelületek károsodásáig is terjedhet.pikkelysomor

A sejtek vörös, gyulladásos foltok, úgynevezett plakkok alakjában jelennek meg a bőrön, vastag, ezüstös pikkelyekkel, sokszor szárazsággal és irritációval együtt. A leggyakrabban érintett területek a fejbőr és a haj körvonala, a térd- és könyökhajlat, valamint a hát alsó része.

Kit veszélyeztet a pikkelysömör?

A pikkelysömör bármikor, bárkire lesújthat, noha kisgyermekek körében, főként négyéves kor alatt rendkívül ritka. Két olyan időszak van, amikor a legnagyobb valószínűséggel kialakul: a tizenéves kor végétől a húszas életévek közepéig terjedő, valamint az érett felnőttkor. A férfiakat és a nőket egyformán veszélyezteti, de mivel meleg éghajlaton meglehetősen ritka, azt mondhatjuk, hogy elsősorban a hűvösebb klímájú helyek betegsége.

Egyelőre a szakemberek nem tudják pontosan, hogy mi okozza. Úgy tűnik, a genetikai összefüggés már bizonyított. A pikkelysömörtől szenvedő személyek mintegy egyharmad részénél felfedezhető a család tagjainál való előfordulás. Ha mindkét szülőt érinti, 50 százalék a valószínűsége , hogy a későbbiek folyamán gyermekeiknél is kialakul.

A pikkelysömör kiváltó tényezői

Az, hogy a pikkelysömör a családban van, még nem jelenti azt, hogy okvetlenül megkapjuk. Vannak egyéb tényezők, amelyek előmozdítják a betegség kialakulását, vagy abban közreműködnek. Ezek közül az alábbiak a legfontosabbak:

  • Torokfertőzések.
  • Egyes gyógyszerek, mint például a magas vérnyomás kezelésére használt béta-blokkolók, továbbá az ízületi gyulladásra adott, nem szteroidot tartalmazó gyulladáscsökkentők, adott esetben hozzájárulhatnak a betegség létrejöttéhez.
  • Télen a pikkelysömör rosszabbodásra hajlamos. Ennek oka valószínűleg egyrészt a napfény hiánya, másrészt pedig a hideg időjárás és a belterületi fűtés miatt fokozódó bőrkiszáradás.
  • Mind az érzelmi, mind a fizikai stressz jelentős szerepet játszik a betegség kiváltásában.

Elmúlik-e a pikkelysömör?

Ha meg is betegedtünk pikkelysömörben, szerencsére nem biztos, hogy mindig szenvedni fogunk tőle. Az érintettek mintegy 10 százalékánál egy-két hullámban jelentkezik a betegség, aztán soha többé. A szenvedők többsége csupán egy-két kisebb folt megjelenését tapasztalja, amelyek maguktól vagy némi segítséggel meggyógyulnak. A kórházi kezelést igénylő, súlyos pikkelysömörös esetek mindössze az összes beteg 5-8 százalékát teszik ki.

Az ízületi gyulladás és a pikkelysömör

A betegek 5-10 százalékánál pikkelysömörös ízületi gyulladás alakul ki, amely a kéz- és lábujjak, ritkábban a gerinc, a csukló, a térd és a boka ízületeinek fájdalmát, duzzanatát és merevségét okozó gyulladásával jár.

A pikkelysömör kezelése

Pikkelysömör ellen többféle hatásos kezelés áll rendelkezésre, már ezek nem tekinthetők gyógymódnak. Az alkalmas készítmények krém, oldat, kenőcs és sampon formájában kaphatók. Nem mindegyik használ bárkinek, aki ebben a betegségben szenved, ezért általában többszöri próbálkozásra találhatjuk meg a számunkra megfelelőt. Kezelőorvosunk mindig azt a szert fogja felírni, amely az adott esetre a legkedvezőbb hatású, figyelembe véve az állapot súlyossági fokát, valamint a kezelés lehetséges mellékhatásait.

A pikkelysömör kezelésének fő irányvonalát a bőrlágyító szerek képezik. Ezek nedvesítik a bőrt, továbbá megakadályozzák a felpikkelyesedésen foltok túlzott kiszáradását és viszketését. Némelyik a pikkelysömörös bőrfelület vastag, felszíni rétegének leválását is segíti. Önmagukban viszont nem alkalmasak a tünetek megszüntetésére.

A kőszénkátrány a pikkelysömör egyik legősibb kezelőszere. Hatékony ugyan, de  erős szagúak, és használatuk nagy felfordulással jár. A ruházatot és az ágyneműt éppúgy szennyezik, mint a bőrt.

Idült pikkelysömör kezelésére megfelelő a Dithranol, lassítja sejtek osztódási, szaporodási sebességét. Többféle erősségű krém és kenőcs készül belőle. Használata azonban körültekintést igényel, mert az egészséges bőrt felégetheti, továbbá szennyeződést okoz rajta és a ruházaton.

Szintén hatásosak, ráadásul szennyeződés nélkül használhatók a kortikoszteroid kenőcsök és oldatok. Ezekkel viszont takarékosan kell bánni, művei túlzott alkalmazásuk hosszú távon elvékonyít ja a bőrt.

A külsőleg alkalmazható retinoid gyógyszerek segítenek az enyhe és mérsékelt fokú pikkelysömörös esetekben. Az egyik legújabb kezelési módszert képviselik, lassítják a bőrsejtek újraképződését, és csökkentik a gyulladást.
A D-vitaminos krémek, kenőcsök szagtalanok, használatuk egyszerű és tiszta.

A napfény jótékonyan hat a pikkelysömörre. Az ultraibolya fény megakadályozza a bőrsejtek túlzott szaporodását, és a gyakori mellékhatásként jelentkező gyulladást is mérsékli.

Súlyos esetekben ugyanilyen okból alkalmaznak ultraibolya fénnyel végzett fototerápiát – lassítja a bőr újraképződési sebességét.

Előrehaladott pikkelysömör ellen, amire az egyéb kezelési módok nem hatnak, értékes segítséget jelentenek az erős hatású, szájon át szedhető gyógyszerek. A rák kezelésében alkalmazott Methotrexate leállítja bizonyos sejtek osztódását, ezért pikkelysömör ellen is használják. Minthogy az efféle szerek citotoxikusak (mérgezőek), csak súlyos esetekben, és szigorú orvosi ellenőrzés mellett adhatók.

3501
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

27894
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]