Ismerje meg a pikkelysömör gyakoriságát világszerte

1562
HOZZÁSZÓLÁS:

A pikkelysömör az egész világon ismert betegség: gyakorisága változó, bizonyos földrajzi megoszlást mutat.

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy az északi országokban a legmagasabb, a mérsékelt égövön elég magas, az egyenlítő felé haladva csökken a psoriasisos betegek száma.

A pikkelysömör világszerte

Érdemes összehasonlításképpen megnézni a régebbi, század eleji adatokat, melyek nyilván a múlt század végi helyzetet tükrözik. Ezek szerint a psoriasis előfordulása a hideg és mérsékelt égövön 3—7, Izlandon 8,1%.

A mai becslések szerint ez nagyon sok. A világszerte működő psoriasis szövetségek adatai szerint — egyes, nagyon érintett helyeket leszámítva — a psoriasis gyakorisága átlagosan 1—2%.

Ez persze még mindig nagyon sok. A betegek száma egyre növekszik, hiszen régebbi adatok szerint a távol-keleti országokban ritka vagy ismeretlen volt. Ma már tudjuk, hogy ez nem igaz: kevesebb a beteg, mint Európában, de van. Mediterrán, szubtrópusi vidékeken szintén elterjedt a betegség.

A psoriasis az afrikai négereknél ritka, Nyugat-Afrikában ismeretlen. Kelet-Afrikában már előfordul, Etiópiában gyakori.

A pikkelysömört kiváltó tényezők jelentősége

Az Amerikában élő négereknél gyakoribb, mint Afrikában, de nem éri el a fehér lakosság megbetegedési arányát. Ez az öröklött hajlamon kívül a provokáló faktorok jelentőségére is felhívja a figyelmet.

Bár első pillanatra kézenfekvőnek látszik, a psoriasis ezen eloszlását nem magyarázza az, hogy az egyenlítő környékén több a napfény, s ezért ritka a psoriasisos beteg.

Bőségesen árad a napfény a Földközi-tenger mentén is, mégis megjelenik a psoriasis. Más kérdés, hogy a napfény jó hatású a psoriasis kezelésében.

A provokáló faktoroknak kétségtelenül nagy szerepe van. Erre adatok is vannak. Megfigyeltek egy Afrikában élő népcsoportot, melynek egy része gyarmatosított területen élt. Az anyaországból beáramló civilizációs ártalmak hatására ugrásszerűen emelkedett a psoriasisos betegek száma a nem gyarmati sorban élő, eredeti életkörülményeit megőrző lakossághoz képest.

Volt idő, mikor a psoriasis kialakulásában a táplálkozásnak, főleg a sertéshús fpikkelysomor-psoriasis-01ogyasztásának nagy szerepet tulajdonítottak. Ennek ellentmond, hogy a mohamedán országok sem mentesek ettől a betegségtől, pedig ott vallási okokból inkább marhahúst fogyasztanak. Érdekes, hogy a betegség indiánoknál nem fordul elő, mulattoknál nagyon ritka, dél-amerikai négereknél szintén meglehetősen ritka.

Ha a szélsőségektől eltekintünk — tehát ahol nincs, és ahol nagyon magas a psoriasis előfordulása —, akkor azt mondhatjuk, hogy átlagban a Föld lakosságának 2%-a psoriasisban szenved, s ez 85 millió embert jelent.

Magyarországon, ahol szintén 1—2%-ra becsülhető a psoriasisos betegek száma, ez 150 000 beteget jelent. Ez adja a jelentőségét: a psoriasis népbetegség.

Nem halálos, mégis rendkívül kellemetlen

Igaz az, hogy a psoriasis ritka kivételtől eltekintve nem veszélyezteti az életet.

Csak a bőrnek a betegsége, s ha más betegségben nem szenved a psoriasisos, akkor ,,egészségesnek” tekinthető. Semmiféle betegségre nem hajlamosít, az életkort nem rövidíti meg.

Mégis nagy gond, mert sok munkaképes fiatal nőt, férfit érint, akiknek sokszor megoldhatatlan terhet jelent — harmadik műszakot — a bőrükkel való foglalkozás.

Ez akkor van így, ha csak látszik, de nem fáj, nem viszket. Ha mégis, még azt is el kell viselni.

Hatalmas lelki megterhelés

Azonban az sem könnyebb, ha csak látszik. Észreveszik. Sokszor nem hagyják megjegyzés nélkül. Óvakodnak, félnek tőle.

A beteg is fél, hogy észreveszik, valami nincs rendben a bőrével. Visszahúzódó lesz.

Sokszor kell az orvosoknak igazolást adnia arról, hogy a betegség nem fertőző. Ez azt jelenti, hogy kérik. Kéri a fodrász, kérik a családtagok, munkahelyen és sok-sok más esetben még.

Nemcsak felnőttön — gyermeken, idős emberen is van. Egyik sem könnyű. A kamaszkor átvészelése még psoriasis nélkül is nehéz. Gondoljunk erre, ha psoriasisos beteget látunk.

1562
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

38498
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]