Melyek a pikkelysömör jellegzetes tünetei?

1754
HOZZÁSZÓLÁS:

A psoriasis különféle megjelenési formáinak felismerése nehézséget okozhat olyan orvosok számára, akiknek még nincs kellő tapasztalata a pikkelysömörös betegek kezelésében.

Melyek a pikkelysömör jellegzetes tünetei?

A psoriasis gyulladásos megbetegedés – mindig észlelhető erythema. A psoriasisos lézió általában jól meghatározható, azaz éles a határ a psoriasisos és a környező ép bőr között. Bár a psoriasis kisméretű, kiemelkedő elváltozásként – papula – is indulhat, általában nagyobb, előemelkedő plakkokká alakul át.

A plakkokat ezüstös pikkelyek fedik, kivéve az összefekvő bőrterületeken (pl. a hajlatokban, ahol az occlusio megakadályozza a kiszáradást és a hámlást). Rendszerint bizonyos mértékű viszketés is társul a tünetekhez (a psoriasis elnevezés „viszkető állapot”-ot jelent), mely az enyhétől a tűrhetetlenig terjedhet.

A psoriaticus bőr szövettani vizsgálata során az epidermis megvastagodása látható, mely elsősorban a hámcsapok lefelé történő megnyúlásának következménye. A szarurétegben levő sejtek megőrzik magjukat – ezt parakeratosisnak nevezik – tehát nem halnak el, a dermisben látható tágult, kanyargós capillarisok táplálják őket.

Bizonyos típusú fehérvérsejteknek a bőrben való felhalmozódása által keltett gyulladásnak kulcsszerepe van a pathogenezisben. Ide tartoznak a T-lymphocyták, melyek főleg a dermisben vannak, valamint a polimorphonuclearis neutrophil leukocyták, amelyek ha elégséges számban vannak jelen, a szövettani metszeten microabscessusokként látható pustulák kialakulásáért felelősek.

Legelőször valószínűleg a T-lymphocyták infiltrálják a dermis felső részét, melyek különféle anyagokat (cytokinek és más gyulladásos mediátorok) termelnek. Az összes többi változás bekövetkezéséért ezen anyagok felelősek. Az epidermis éretlen sejtjei, a folyamatot fenntartó többi molekula jelentős forrásai.

1754
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

27891
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]