Milyen tényezők játszanak szerepet a pikkelysömör megjelenésében?

1692
HOZZÁSZÓLÁS:

A pikkelysömör első megjelenésében talán nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy az öröklött hajlam mértéke játssza a legnagyobb szerepet.

A betegség maga nem öröklődik, csak a psoriasisra való hajlam. Nem is túl régi tankönyvekben, kézikönyvekben még azt olvashattuk, hogy a psoriasis dominánsan öröklődik. Az örökléssel való összefüggés azon a megfigyelésen alapult, hogy a betegség egyes családokban halmozottan fordult elő.

A fenti állítás tévedés; a psoriasis, előfordulása alapján nem volt besorolható az addig ismert öröklődési módok egyikébe sem.

A nemi kromoszómákkal sincs összefüggésben, mert a két nemben egyforma arányban fordul elő.

Nem áll a psoriasis hátterében kromoszómarendellenesség sem. Nem lehetett tehát az eddig ismert átörökítési formák egyikébe sem besorolni. Azért nem, mert egészen az 1960-as évek közepéig nem ismerhették azt az öröklési formát, amit akkor írt le Edwards angol genetikus, nevezetesen a poligén öröklési módot. Mi ennek a lényege?

A poligén öröklődés

A poligén öröklődésű vagy több tényezőn alapuló (multifaktoriális) betegségeknél az örökletes hajlam több „kis” génből álló csoporthoz — poligén rendszerhez — kötött. A kis gének önmagukban nem, de együttesen meghatároznak bizonyos tulajdonságokat, például a hám érési folyamatának sebességét.

Ha egyszerűsíteni akarjuk a dolgot, akkor azt mondhatjuk, hogy psoriasisban a hám érési sebességét meghatározó poligén rendszer kevesebb vagy több tagja „rossz”, s hogy milyen mértékben, az meghatározó a psoriasis megjelenése szempontjából.

Ettől persze még nem lesz pikkelysömör, ezért beszélünk csak öröklött hajlamról. Ahhoz, hogy ez betegség formáját öltse, külső környezeti tényezőkre, „provokáló faktorokra” van szükség, melyek a hajlamot megjelenítik. Tehát az öröklött hajlam — mely mennyiségi jellegű — és a provokáló faktorok együtteseit hoznak létre olyan minőségi változást, melynek eredménye: a psoriasis.

Ezért nevezzük a psoriasist multifaktoriális (tehát több tényező hatására fellépő) betegségnek, mert önmagában sem a veleszületett hajlam, sem a provokáló faktorok nem jelenítik meg. Ehhez mindezek együttes hatása szükséges.

Az elmondottakból következik, hogy a nagy veleszületett hajlamú betegnek akár egyetlen „kismértékű” (persze ezt nem lehet mérni) provokáló faktor is elég ahhoz, hogy e kettő összeadódva elérje azt a küszöbértéket, amely fölött a psoríasis megjelenik.

Elég egy gyermekbetegség — sok esetben bárányhimlő után jelenik meg először a psoriasis — vagy felsőlégúti hurut, esetleg mandulagyulladás, és megjelennek a pikkelysömör jellegzetes tünetei a bőrön.

Mondhatjuk tehát, hogy a gyermekkorban jelentkező pikkelysömör nagyobb öröklött hajlamot takar. Ezeknek a betegeknek közeli, első vagy másodfokú rokonai között van psoriasis. Mivel ezt sok beteg megfigyelése alátámasztotta, visszafelé is igaznak tartjuk.

Tehát a korán (gyermekkorban) megjelenő psoriasis esetében akkor is nagy öröklött hajlammal számolunk, ha a családban nem találunk más beteget. (Sokszor van vagy volt, csak különféle okok miatt nem tudnak róla.)

1692
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

27894
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]