Milyen terápiás lehetőségekkel kezelhető a pikkelysömör?

1853
HOZZÁSZÓLÁS:

A psoriasis a betegek többségében sikerrel kezelhető, azonban hangsúlyozni kell, hogy bármit is alkalmaztak az aktuális fellángolás kezelésére, az véglegesen nem jelent gyógyírt a betegségre. Mielőtt elmélyednénk a terápia részleteiben, fel kell világosítani a beteget a kórképről.

Egy családtag vagy egy barát pikkelysömörének megjelenése, a megfertőződéstől, vagy daganatos állapottól való félelem elrettentheti a beteget. Rá kell kérdezni, hogy a psoriasis milyen hatást gyakorol a beteg munkájára, szabadidős programjaira (sokan, pl. felhagynak az úszással) és kapcsolataira. Nem létezik egyetlen, mindenki számára eredményes kezelés. A hatás maximalizálása érdekében gyakran a különféle terápiákat kombináltan alkalmazzák. A választás függ a psoriasis típusától (plakkos, guttált, pustulosus vagy erythrodermába hajló), attól, hogy mely testrészen látható, mennyire kiterjedt és mennyi gondot okoz. Néha az egészségügyi szempontok szűkítik a lehetőségek körét.

Helyi kezelés

Az érintett területeket a beteg otthonában kezelheti, vagy ha ez nem lehetséges, bőrgyógyászati centrumokban az ápolószemélyzet segítségét igénybe véve történhet a kezelés. Emolllensek, főleg a lágy, fehér paraffin Javíthatja az enyhe psoriasist, mivel csökkenti a hámlást, illetve néha egyéb tüneteket is. Talán ez a psoriasis kezelésének legegyszerűbb módja. A viszketés és a hámlás mérséklésével nagymértékben növelheti a beteg komfortérzetét.

A psoriasis hatásosan kezelhető helyi szteroidokkal, D-vitamin analógokkal (calcipotriol, tacalcitol és calcitriol), tazarotennel (A-vitamIn származék), kószénkátrány tartalmú készítményekkel és dithranol alkalmazásával. Ezek mind hatásosak lehetnek, elmulasztják a psoriasist, a relapsus esetenként csak hosszas tünetmentességet követően jelentkezik.

A lokális szteroidok kivételével mindegyikük irritálhat. A szteroidokat mellékhatásaik, így a bór elvékonyodása és a tachyphylaxia miatt leghelyesebb rövid Ideig alkalmazni.

UV sugárzás – fényterápia

A kiterjedt psoriasis nehézkesen és időigényesen kezelhető különböző externákkal. Guttált psoriasisban és számos, kiterjedt plakkos psoriasis formában szenvedő betegben hatásos lehet a terápiásán alkalmazott UV-sugárzás. A legtöbb kórház bőrgyógyászati osztályán lehetőség van narrowband-UVB terápiára. A hosszabb hullámhosszú UVA-nak a növényi származék, psoralennal való kombinálása (PUVA) szintén effektív.

Szisztémás kezelés

A psoriasis legsúlyosabb típusainak kezelésére sikerrel alkalmaztak különböző gyógyszereket. Némelyikük a szervezet Immunrendszerére hat, vagy csökkenti az oszló sejtek arányát, vagy mindkét hatással rendelkezik; ide tartozik a methotrexat, a cyciosporin és a hidroxyurea.

Egyéb gyógyszerek eltérő módon hatnak – például az acitretin (A-vitamin származék) és a fumársav észterek. Újabban több új biotechnológiai úton előállított gyógyszer áll rendelkezésre psoriasisban. Ezek igen specifikusan hatnak és talán kevesebb a nem kívánt mellékhatás. Az USA-ban az alábbiak bizonyultak hatásosnak: etanercept, infliximab, alefacept és efalizumab.

A helyi kezelésekhez hasonlóan betegenként változó, hogy melyik szisztémás szer a legalkalmasabb számukra.

1853
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

27891
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]