Mit kell tudni a pikkelysömör helyi szteroidos kezeléséről?

2221
HOZZÁSZÓLÁS:

Napjainkban a pikkelysömörre leggyakrabban alkalmazott  kezelési eljárás a helyi szteroidos kezelés. Használható arcon, fülön, érzékeny területeken is, ahol a kátrány és a dithranol is ellenjavallt.

Hígított formában alacsony koncentrációban kiválóan használható az eritrodermás állapotban. Hatását légzáró kötéssel fokozni lehet. A hajas fejbőrre oldat, a vaskosabb területekre kenőcs formájában alkalmazható.

Mik a veszélyei?

A hatékonysága mellett jól ismertek végleges mellékhatásai is. A készítmények tartós, hónapokon keresztül történő használata következtében a bőr elvékonyodik, értágulatok alakulnak ki, fokozódik a bőrön a fertőzésveszély, elsősorban a vírusos kórképeket figyeltek meg gyakrabban.

További mellékhatásként a bőrön a terhességi csíkokhoz hasonló elváltozások képződnek, valamint fokozott szőrnövekedés figyelhető meg.

Nagy területek kezelése során, főként a nagyhatású készítmények alkalmazásakor, a felszívódás következtében az egész szervezetet érintő mellékhatások is jelentkezhetnek (az arc kikerekedése, cukorbetegség kialakulása).

További hátránya, hogy elhagyása után a bőrtünetek azonnal visszatérnek. Ennek elkerülése érdekében javasolt a dithranollal, valamint kátránnyal történő kombinációja. A szteroidok mellékhatásainak ismertté válása óta számos beteg elutasítja ezen szereknek az alkalmazását (szteroid fóbia).

A betegség formájának, elhelyezkedésének megfelelő erősségű készítmény (az arcon, karokon, nemi szervek területén csak a gyenge és közepes), megfelelő módon, ideig történő használata biztonságos és eredményes. Nagyon fontos, hogy e készítmények alkalmazása során rendszeres orvosi – lehetőleg bőrgyógyász – ellenőrzés szükséges.

2221
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

38500
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]