Hogyan kezelhető a pikkelysömör belsőlegesen?

18434
HOZZÁSZÓLÁS:

A pikkelysömör belső kezeléseként sejtosztódást gátló szereket (Leupurin, Biosuppressin, Methotrexate), valamint Prednisolont alkalmaznak; kifejezett orvosi indikációra, különleges esetekben, mert számos nem kívánatos, sokszor az életet is veszélyeztető a mellékhatásuk.pikkely1

Szigorú orvosi felügyelet mellett lehet csak ezeket szedni, akkor, ha a psoriasis kiterjedt, súlyos formát ölt, és a helyi vagy egyéb kezelés eredménytelen. Mindig szem előtt tartják, hogy ne ártsanak többet a betegnek, mint amennyit használnak.

Vonatkozik ez persze a betegekre is: ne ártsanak okvetlenül maguknak. A betegek sokszor szomszédtól vagy ismerőstől kapnak nagyon komoly hatású gyógyszereket, amiket be is szednek anélkül, hogy a következményeket ismernék vagy számolnának velük.

Vitaminok alkalmazása pikkelysömör ellen

A folsav is széles körben elterjedt a psoriasis kezelésében azon okból, hogy áttételesen sejtoszlást gátló hatása van. Napi kis, elhúzódó vagy nagyobb, lökésszerű adagokban adják.

Próbálkoztak A-vitaminnal is régebben abból a meggondolásból, hogy a kóros elszarusodással járó betegségekben jótékony hatású. Az eredmény nem volt kielégítő.

Egy A-vitamin-származék, mely korábban aromás retinoid néven szerepelt és a Tigason gyári nevet kapta, nagyobb reményekkel kecsegtet a psoriasis kezelésében. A Tigason pontos hatása nem ismert, de valószínűleg szerepet játszik a sejt életfolyamatainak szabályozásában.

Körülbelül nyolc éve folyik kísérleti kezelés különböző országokban. A Tigason a psoriasis egyes formáiban (gennyes-hólyagos, egész testen összefolyó, bőrgyulladással járó alak) kifejezetten hatásos. A kezelés eredményeként a hámlás megszűnik, a gyulladás csökken, a gennyes hólyagok eltűnnek.

A tengerimalacnak beadott Tigason kivédi psoriasishoz hasonló gyógyszerreakció kialakulását a bőrön. Hatását tehát állatkísérlet is igazolja.

Megfelelően adagolva a gyógyszert, hatásos a psoriasis más formáiban is.

Terhes anya nem szedheti, mert fejlődési rendellenességet okozhat. Raktározódik a szervezetben, és csak lassan (kb. egy év alatt) ürül ki. Mellékhatásaként átmenetileg szórhatja a psoriasist. Az ajak kiszárad (ez a leggyakoribb mellékhatás), hámlik. Erős hámlás lehet a tenyéren és talpon. Hajhullást is okozhat.

A mellékhatások a gyógyszer abbahagyása után visszafejlődnek. Hangsúlyozzuk, hogy a Tigason-kezelés is csak tüneti. A gyógyszer abbahagyása után a tünetek gyakran kiújulnak.

Művesekezelés

Megfigyelték, hogy veseelégtelenségben szenvedő psoriasisos betegek müvesekezelés után az esetek egy részében javultak. Ez nagy lelkesedést keltett, hiszen ismét a psoriasis egyik hatásos gyógymódját vélték felfedezni. A javulást azzal magyarázták, hogy bizonyos, a psoriasis kialakulásáért felelős anyagokat a művese kiszűr.

Sajnos, az eljárás nem olyan veszélytelen, hogy érdemes lenne ezzel kezelni a psoriasist. Még akkor sem, ha nagyon jó eredménnyel járna. Ráadásul az irodalmi adatok ellentmondóak. Leírnak javulást, de sok esetben hatástalan. Az is előfordult, hogy a psoriasis a művesekezelés alatt jelent meg.

Nyilván itt is arról van szó, ha a társbetegség, mely miatt a művesekezelés történik, szerepet játszik a psoriasis jelenlétében vagy a kezeléssel szembeni makacsságában, akkor javul a psoriasis. Egyébként nem. Egy bizonyos, nem lesz rutinjellegű kezelés a psoriasisban.

Ha alapos gyanú van arra, hogy pszichés stressz játszik szerepet a psoriasis megjelenésében, akkor nyugtatót adnak a betegnek, és próbálnak segíteni problémája megoldásában.

18434
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

27891
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]