Mely betegségek és állapotok ronthatnak a pikkelysömör állapotán?

1520
HOZZÁSZÓLÁS:

A veleszületett hajlamon és kiváltó faktorokon kívül meghatározza a pikkelysömör kialakulását és képét minden betegség (vagy betegségek), melyben a psoriasisos beteg szenved. Hatással van a psoriasis első megjelenésére, mert több betegség átvészelése a psoriasis megjelenését elősegíti.pikkelysomor4

Mely tényezők, betegségek vannak hatással a pikkelysömörre?

Megfigyelték, hogy középkorú nőkön nőgyógyászati műtétek után gyakran lép fel vagy szóródik a psoriasis. Ebben nyilván szerepet játszik maga a betegség, mely miatt a műtét történt, illetve az azt követő hormonális változások. Maga a műtéti beavatkozás mint mechanikai provokáló faktor szerepel. Esetleg a kezelés során kialakuló gyógyszerérzékenység mint allergiás provokáló faktor vált ki psoriasist.

Közismert az is, hogy a cukorbetegség hajlamosít a gombás fertőzésre. A gombásodás főleg a hajlatokban gyakori, mely psoriasisos hajlamú betegnél psoriasisba megy át. Ez esetben nyilvánvaló, hogy maga a cukorbetegség csak közvetve játszik szerepet a psoriasis kialakulásában azzal, hogy a provokáló faktornak — a gombás fertőzésnek — kedvező talajt nyújt.

Vastagbélhurutban szenvedő betegek psoriasisa a bélpanaszok fokozódása esetén romlik. Ennek oka nem csupán a bélgyulladás és következményes rossz felszívódás. Lehet gyógyszer- (vagy más) allergiás készség, mely ebben a betegségben szenvedőknél gyakori.

Nem tesz jót a psoriasisnak, ha a beteg elhízik. Speciásan olyan étrend, ami a psoriasist javítaná — nincs. Nagyon ügyelni kell viszont arra, nehogy elhízzanak, mert megfigyelték, hogy rontja a psoriasist, és a kezelés kevésbé eredményes.

Az alkoholfogyasztás, mely sajnos, sok beteget érint, kifejezetten káros, rontja a psoriasist. Bár a betegek arra hivatkoznak, hogy pontosan azért isznak, mert így próbálják megoldani a betegség okozta konfliktusokat. Be kell látniuk, hogy ezzel csak nehezítik helyzetüket. A psoriasisban szenvedőknél nagyon fontos az egészséges életmód, mely az alkoholizmussal ellentétes. Az alkohol káros következménye azon túl, hogy rontja a psoriasist, olyan szervi elváltozásokat alakít ki, mely a psoriasis kezelését is megnehezíti.

Az előzőekben írtak miatt tartózkodni kell a felesleges gyógyszerszedéstől is.

Összefoglalva: bizonyos betegségek egyrészt azzal, hogy léteznek, s különféle kóros elváltozásokkal járnak; másrészt, hogy talajt adnak a provokáló faktoroknak; harmadrészt, hogy a kezelésükhöz szükséges gyógyszerek is kiváltó faktorként szerepelhetnek, elősegítik a psoriasis megjelenését, fennállását, esetleg szóródását. A betegek kezelésénél ezt figyelembe kell venni.

1520
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

27894
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]